Jak na imunitu

1.ledna 2020  |   Zajímavé čtení  |   Milena Volfová  |   650x  |  

Nástup do školky a první školková léta znamenají zásadní zatěžkávací zkoušku dětské imunity. A v této souvislosti i zatěžkávací zkoušku rodičovské odolnosti a trpělivosti paní učitelky. Pro mnohé maminky nastává období stále se opakujícího schématu 2-1-2. Dva týdny doma, týden ve školce, dva týdny doma. Imunita každého tříleťáčka je odlišná a ovlivňuje ji mnoho faktorů. Od genetiky přes psychickou pohodu a odolnost až po rodinnou situaci a sociální kontakty.

Jako první se nabízí užívání doplňků stravy na posílení imunity. Pokud bych měla uvést nějaké doporučení, začala bych jemně homeopatickou Siliceou, případně zkusila kozí nebo kravské Kolostrum. Ani jeden z uvedených nenutí dětskou imunitu pracovat více než je nezbytné a nezasahuje do jejího vývoje. Až v případě vážnějších obtíží bych volila doplňky na bázi betaglukanů, nejčastěji extraktů z hlívy ústřičné, které stimulují tvorbu bílých krvinek zajišťujících obranyschopnost. Doporučení na užívání je minimálně jeden a maximálně tři měsíce.

Co by ale mělo předcházet užívání doplňků stravy, je stravování samotné. A nemyslím tím klasickou nutriční pyramidu znázorňující vyvážený poměr základních živin. Myslím na úplný základ pramenící z koloběhu roku a návrat ke kořenům a tradičním potravinám, které se u nás pěstují od dávných dob. Zvykli jsme si mít veškeré potraviny dostupné celoročně v supermarketech, ale není to dobře. I děti by měly vědět, že není možné mít všechno a kdykoliv. A že základem jejich zdraví není lahvička se sirupem, ale to, jakým způsobem budou se svou vzácnou tělesnou schránkou nakládat.

Naučme děti, jaký je u nás koloběh roku a jaké potraviny jsou jim v daném ročním období nejvíc prospěšné. Příroda nám v každé roční době nabízí přesně to, co právě potřebujeme. Jaro přináší zelenou energii prvních bylin, vše je na dosah ruky. Příroda se probouzí a předává nám svou odpočinkem nabytou energii v podobě mladých výhonků, očistnými bylinami nás zbavuje zimních neduhů. Kopřiva, pampeliška, petržel, medvědí česnek, popenec…

Do salátu, na pomazánku, do polévky nebo si jen tak ukousnout ze záhonku. V létě konzumujeme ve velkém vše čerstvé, co se právě urodilo. Bobuloviny, peckoviny, ovoce i zeleninu. Chuť léta jsou osvěžující plody, které nás ochladí. Stejně tak mají chladivý účinek kysané mléčné výrobky. Ne nadarmo je oblíbený řecký dezert jogurt s medem. Proto je konzumujeme mnohem více v létě než v zimě, kdy nám ochlazení organismu nijak neprospívá. Podzimu dominují dlouho zrající výživné plody plné karotenoidů, se kterými ukládáme do organismu zbytky letního slunce. V zimě jahody rostou jen kouzlem pro Marušku u dvanácti měsíčků a maminka je vykouzlí v podobě kompotu, džemu nebo v mražené podobě.

V zimě je potřeba organismus zahřát zevnitř. Toho dosáhneme teplými obilnými kašemi, polévkami, pečenou zeleninou a kořením, například skořicí. Po celý rok je dobré udržet si správný střevní mikrobiom, kterému napomáhají kvašené mléčné výrobky, v zimě lépe kvašená zelenina a nebo vodní kefír z Tibi krystalů. O krystaly je potřeba se starat a odměnou je perlivý nápoj ovocné chuti podle přidaného sušeného ovoce. V létě pro ochlazení můžeme přidat čerstvou mátu. Děti výrobu vlastní perlivé limonády určitě ocení.

Letní svačina

  • kvalitní bílý jogurt
  • tekutý med
  • sezónní ovoce – maliny, borůvky, jahody

Děti si mohou samy připravit osvěžující letní svačinku. Jogurt s tekutým medem je úžasný sám o sobě. Mohou si ho samy nachystat do mističek a dozdobit ovocem.

Aromaterapie

Výborným pomocníkem v prevenci nemocí z nachlazení je aromaterapie. Je to velmi příjemná a hravá forma pro očistu vzduchu a posílení organismu. Zejména ve společných prostorech, kde se nachází více lidí nebo dětský kolektiv.

Aromaterapie je jednoduše terapie vůní, při níž se využívají koncentrované přírodní výtažky ze siličnatých léčivých rostlin – éterické oleje. Ty je potřeba vybírat pečlivě a vyhnout se syntetickým vůním, které s aromaterapií nemají nic společného. Éterické oleje se získávají buď lisováním z kůry (například u citrusů), nebo destilací (například u růže nebo levandule). Jedná se tedy o čistě přírodní látky, ne o umělé parfémy. Je to velmi koncentrovaná forma bylin, která se naředí.

Nejjednodušším způsobem terapie je inhalace. Při vdechnutí pronikají účinné látky do organizmu a pozitivně ovlivňují celkový tělesný stav, emoce i momentální náladu. Pod pojmem inhalace si prosím nepředstavujte pouze mísu horké vody a ručník přes hlavu, ani aromalampu se svíčkou. Existuje mnoho druhů difuzérů, které rozptylují pomocí ultrazvuku jemnou mlhu do prostoru. Jedná se tedy o takové elektrické aromalampy. Existuje celá řada typů, co se týče vzhledu i funkce. Rozlišují se podle velikosti prostoru i podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Najdete keramické, dřevěné i plastové. Bývají barevně podsvíceny a pro děti skýtají i kouzelný vizuální zážitek.

Ne všechny éterické oleje jsou pro děti vhodné, je potřeba pečlivě vybrat, které oleje se hodí pro menší děti a mají požadovaný účinek. Absolutním favoritem pro dětské kolektivy je mandarinka, která uvolňuje napětí, rozptyluje úzkost a smutek, osvěžuje a doslova se uvádí, že „výrazně harmonizuje dětskou psychiku“. V době chřipek a nachlazení se hodí oleje jako ravintsara, eukalyptus nebo niaouli, které působí protivirově a vyčistí vzduch.

Existuje také celá řada namíchaných směsí s cíleným účinkem pro děti, na imunitu, při respiračních onemocněních, na zklidnění… Stačí si jen vybrat.

Další variantou je rozptylování naředěných éterických olejů přímo do ovzduší z rozprašovače. Jedná se o směs vody, alkoholu a vybraných éterických olejů. Prodávají se buď hotové směsi, nebo je možné si s dětmi takovou směs připravit. Je potřeba smíchat vodu a vysoceprocentní čistý etanol do lahvičky s rozprašovačem a přidat pár kapek vybraného éterického oleje nebo více olejů, fantazii se meze nekladou.

Další možnost je vyrobit si vlastní vůni, kterou lze aplikovat na spánky nebo zápěstí. Pro tyto potřeby je nejvhodnější čistý mandlový olej, který je neutrální, a nejlépe malá lahvička s roll-on. Do mandlového oleje se přikápne éterický olej nebo směs olejů dle vlastního výběru a kapesní pomocník pro všechny případy je na světě.

Vůně na děti působí téměř zázračně. Velmi dobře na ně reagují a samy si dokážou vybrat, který olej je pro ně nejvhodnější. S vůněmi se dá krásně kouzlit. Jsou to pomocníci na vyčištění vzduchu ve třídě v období nachlazení. Pomohou rozptýlit obavy a strachy bázlivějších dětí, vytvořit ve třídě příjemnou atmosféru. Zahřejí nebo ochladí, osvěží nebo uklidní. A děti si mohou vyrobit svůj rozprašovač nebo roll-on do kapsičky, aby měly pomocníka na zahnání strachů a bolístek vždy u sebe.

Většina olejů působí také repelentně. Mezi takové patří levandule s tea tree, jediné dva oleje vhodné k aplikaci přímo na kůži. Na lehké spáleninky a povrchové oděrky či štípance je lze použít jako dezinfekci.

Nezřídka ani tak není potřeba bojovat proti nemoci, jako spíš nebránit tělu ve zdraví. U často nemocných dětí stojí za úvahu i množství aktivit a kroužků. Nabídka dnes převyšuje poptávku, ale je opravdu nutné mít kroužek čí více kroužků už ve školce? Odpočinek a kvalitní spánek posilují imunitu a někdy opravdu stačí málo – prostě si jen odpočinout.

Grafika - květina
Aktuality
Zveřejněno: 6.7.2021
Vítáme vás na stránkách MŠ

Naším cílem je vytvářet rodinné prostředí, aby se děti cítily bezpečně a spokojeně, vřelý a individuální přístup, hledat možnosti propojení rodinné a školní výchovy.

Aby se školka stala místem spokojeného a šťastného dětství, místem kam se děti i rodiče rádi vrací.

VŠICHNI JSME TU KAMARÁDI, POMÁHÁME SOBĚ RÁDI

Zobrazit vše

Grafika - květina
Kontakty

Mateřská škola Siřejovice

Siřejovice 61,
410 02  Siřejovice
IČ: 71294813
606 030 161
ms.sirejovice@seznam.cz
yhix2br

Zobrazit kontakty a mapu

MAP vzdělávání pro ORP Lovosice II Obec Siřejovice